top of page

Πόθεν έσχες Μητσοτάκη: Νέος κύκλος ερωτημάτωνΗ εφημερίδα Documento συνέχισε και αυτή την Κυριακή το ρεπορτάζ για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, δεχόμενο σφοδρή επίθεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Από την ανακοίνωση του κατά της εφημερίδας προκύπτουν θέματα…


Το Documento γράφει από την προηγούμενη Κυριακή ότι “ενώ στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού δηλώνεται ότι η Γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures της συζύγου του έχει μεταβιβαστεί σε τρίτο το 2016, στα επίσημα Γαλλικά έγγραφα η μεταβίβαση εμφανίζεται τέσσερα χρόνια μετά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην πραγματικότητα η γαλλική εταιρεία κρύβεται μέσα σε ελληνική εταιρεία μπάμπουσκα η οποία φαίνεται να δημιουργείται δύο μέρες πριν την μεταβίβαση για να απορροφήσει και να κρύψει τη γαλλική εταιρεία”.


Τι απαντά το Μαξίμου;

“…οι μετοχές της Γαλλικής εταιρείας ανήκαν στην κυρία Γκραμπόφσκι, όπως είναι γνωστό, μέχρι την 3η Αυγούστου 2016. Τότε εξαναγκάστηκε να τις μεταβιβάσει λόγω του απαράδεκτου νόμου που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προέβλεπε απαγόρευση κατοχής μετοχών αλλοδαπών εταιριών και εταιριών της ΕΕ από πολιτικά πρόσωπα είτε αυτοπροσώπως είτε δια παρένθετου προσώπου όπως η σύζυγος. Ενός νόμου που εισήγαγε διάκριση των ελληνικών από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, προφανώς αντίθετου με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο με στόχευση στη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ελέγχθηκε εξονυχιστικά, όσο ελάχιστοι Έλληνες πολίτες από όλες τις αρμόδιες αρχές που έκριναν οριστικά ότι όλα είναι απολύτως νόμιμα”.


Το ερώτημα που θέτει το Documento και η απάντηση του δεν περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι το εξής:

“Η εταιρεία για την οποία δηλώνει στο πόθεν έσχες ότι μεταβιβάστηκε το 2016, δεν μεταβιβάστηκε με βάση τα επίσημα έγγραφα των γαλλικών αρχών. Όταν μεταβιβάστηκε το 2020 και αφού έκανε 4 χρόνια ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, μεταβιβάστηκε σε Ελληνική εταιρεία η οποία ανήκει επίσης στη σύζυγό του. Πώς αλήθεια μεταβιβάστηκε η γαλλική εταιρεία στην ελληνική με υπογραφή της κυρίας Γκραμπόφσκι, αφού δεν την είχε η ίδια αλλά ο αδελφός της;”Το Πόθεν Έσχες Μητσοτάκη Με Τα 36 Ακίνητα Θυμίζει AirBnB

To Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού έχει υπερδανεισμό – που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ – έχει 36 ακίνητα και 7 οχήματα, έχει καταθέσεις σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, και δεν έχει, ούτε αυτή την φορά, την υπεράκτια εταιρία SCI Personal Ventures στην οποία φέρεται να παραμένει διαχειρίστρια η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.


Υπό αυτό το πρίσμα, το πρωθυπουργικό Πόθεν Εσχες για το 2019, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα όπως και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, δημιουργεί αμφιβολίες για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των περιουσιακών στοιχείων που δηλώνει το ζεύγος Μητσοτάκη.


Εμπλοκή Πολάκη και αντιπερισπασμός ΝΔ

Αφού λοιπόν, απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ούτε από την κυρία Γκραμπόφσκι ούτε και από το Μαξίμου, η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει την υπόθεση και έχει καταγγείλει επιχείρηση συγκάλυψης, μιλάει ευθέως για παρανομίες και ψέματα του Πρωθυπουργού και θέτει ζήτημα διαφάνειας, ισονομίας και δημοκρατίας.


Γι’ αυτό, άλλωστε, επιχειρήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ να μπει στην επιτροπή ο Παύλος Πολάκης καθώς ήταν σίγουρο ότι θα έδινε άλλες διαστάσεις στην υπόθεση με τον δυναμισμό του. Η ΝΔ έκανε αντιπερισπασμό βγάζοντας προς τα έξω την υπόθεση της δικογραφίας για τις απευθείας αναθέσεις του ΚΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Πολάκη-Ξανθού προκειμένου να μειώσουν την αξιοπιστία του πρώην υπουργού.


Τι έγινε στην συνεδρίαση της Τετάρτης

Άλλωστε, οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία του πόθεν έσχες εντείνονται από τις παλινωδίες με την συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες η οποία το βράδυ της Τρίτης ακυρώθηκε και το μεσημέρι της Πέμπτης εν τέλει πραγματοποιήθηκε, σχεδόν εν κρυπτώ.


Καθώς, εκείνη την ώρα το κανάλι της Βουλής έδειχνε στη συχνότητά του την συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ η δεύτερη συχνότητα έδειχνε μία άλλη επουσιώδη επιτροπή για την κύρωση μιας σύμβασης. Έτσι, το Μαξίμου μπόρεσε και κράτησε χαμηλά το θέμα του πόθεν έσχες με τα μέλη της επιτροπής απλά να δηλώνουν ότι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης ήταν απλά ένα «υπηρεσιακό ατόπημα». Αντεπίθεση Documento και ΣΥΡΙΖΑ στην Μαρέβα Μητσοτάκη – Λείπει πάλι η γαλλική offshore από το πόθεν έσχες Ωστόσο, ήταν αρκετό για την εφημερίδα Documento και προσωπικά τον Κώστα Βαξεβάνη να στείλει και αυτός εξώδικό κατά του πρωθυπουργικού ζεύγους και κατά της μήνυσης που έχει κάνει η Μαρέβα Μητσοτάκη κατά της εφημερίδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη παρουσίασε ιδιωτικό συμφωνητικό με βάση το οποίο είχε μεταβιβάσει, από το 2016, τις μετοχές που κατείχε στην επίμαχη εταιρία στον αδελφό της. Επίσημα έγγραφα από το Γαλλικό Επιμελητήριο, όμως, δείχνουν ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού παρέμενε τουλάχιστον έως το 2020 και κάτοχος μετοχών της εταιρίας SCI Personal Ventures. Η εν λόγω εταιρία όμως δεν καταγραφόταν στα Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε το 2017, ούτε του 2018, και σήμερα προκύπτει ότι δεν καταγράφηκε ούτε στο Πόθεν Εσχες του 2019 που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ώρες.Παραδοχή Επιτροπής Πόθεν Έσχες ότι κατά λάθος πήγε να αρχειοθετηθεί το πόθεν έσχες Μητσοτάκη

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν ακόμη πιο θυελλώδεις μετά την προσπάθεια σε πρώτη φάση να μην συνεδριάσει η επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες, και σε δεύτερο χρόνο να επιχειρηθεί, στην ίδια επιτροπή, η αρχειοθέτηση του θέματος με την συμπερίληψη του ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην λίστα με τις υποθέσεις και άλλων βουλευτών που όδευαν στο αρχείο λόγω ελλιπών στοιχείων.


Τελικά, από την κυβερνητική πλειοψηφία δηλώθηκε πως το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε στην λίστα «εκ παραδρομής», όμως είναι προφανές πως εγείρεται σοβαρό ηθικο, πολιτικό και νομικό ζήτημα.

Comments


bottom of page