top of page

Δρ. Αναστάσιος Καραντώνης: Έγιναν μεγάλα λάθη στο παρελθόν

Στην καθιερωμένη πλέον εβδομαδιαία 15λεπτη συνέντευξη που παραχωρεί κάθε Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος της Ε.Κ.Τ, γιατρός Αναστάσιος Καραντώνης στον δημοσιογράφο Γιώργο Γαλάνη του Odyssey Television και η οποία γίνεται στα πλαίσια προώθησης της ερανικής προσπάθειας, με στόχο την συγκέντρωση 1.500.000 δολαρίων, ανάμεσα σε άλλα ειπώθηκαν και τα εξής που χρίζουν σχολιασμού.

"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Τώρα που άνοιξε και η αγορά στο τρίτο στάδιο από σήμερα, έρχονται καλύτερες ήμερες μπροστά μας. Όταν οι επιχειρήσεις δουλέψουνε θα έχουν περισσότερα χρήματα να προσφέρουν στην Κοινότητα ...


Οι δωρητές που έχουν προσφέρει σε αυτή την επιτροπή είναι 1250 άτομα. Είναι μεγάλος ο αριθμός των δωρητών και η Κοινότητα στηρίζεται στην δύναμη των μελών της. Είναι πολύ ευχάριστο 1250 άτομα να ενδιαφέρονται για την κοινότητα και για το μέλλον της".


Στην εύστοχη παρατήρηση του δημοσιογράφου Γιώργου Γαλάνη, πως το μεγάλο στοίχημα είναι αυτά τα 1250 άτομα, να τα κρατήσουμε στην ελληνική Κοινότητα, γιατί αρκετοί από αυτούς δεν είναι μέλη ... ο γιατρός και πρόεδρος της ερανικής επιτροπής απάντησε ως εξής:


"Αυτό εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την νέα διοίκηση. Γιατί ας μη κρυβόμαστε, έγιναν μεγάλα λάθη στο παρελθόν και πολύ αποχώρησαν από την ενεργό δράση στην Κοινότητα. Το ξέρουμε, δεν είναι κρυφό αυτό. Πικραμένοι πολλοί. Αλλά πολλοί πικραμένοι γυρίζουν πίσω και ανανεώνουν την συνδρομή τους, το οποίο είναι πάρα πολύ ευχάριστο και ελπίζω σύντομα να ξεπεράσουμε τα 2000 άτομα που θα έχουν προσφέρει σ' αυτή την ερανική προσπάθεια, ώστε ως το τέλος Δεκεμβρίου ίσως να έχουμε ξεπεράσει και το 1.500.000 δολάρια."


Δηλώσεις, που ακόμη και απλά γραμμένες να τις είχε δει κάποιος, χωρίς καν να έχει ακούσει ή να έχει δει από ποιόν προέρχονται, μπορεί εύκολα να καταλάβει πως είναι δηλώσεις ενός συμπάροικου που αγαπά τον πολύπαθο οργανισμό και μάλιστα χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια. Ναι ένας τέτοιος άνδρας είναι και ο γιατρός Τάσος Καραντώνης.


Από τους ελάχιστους που έχουν υπηρετήσει τον οργανισμό με συνέπεια και όραμα.

Ο μοναδικός που σε μια διετία 1998-2000 ως πρόεδρος, κατόρθωσε να ελαχιστοποιήσει το χρέος της Κοινότητας και από περίπου 2.500.000 που ήταν, να το κατεβάσει σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.


Είναι γνωστό δε, πως παρά την επιτυχημένη προεδρία του η πλειοψηφία των μελών της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, με την βοήθεια των παροικιακών ΜΜΕ, του στέρησαν το 2000 την επανεκλογή και εξέλεξαν πρόεδρο τον Κώστα Μενεγάκη, που όμως του έμελλε να γίνει, από αναμορφωτής του οργανισμού, ο μοιραίος πρόεδρος, που ότι στραβό τύχαινε στον οργανισμό από το 2010 και μετά θα πιστωνόταν στην δική του προεδρία. Θεία δίκη; Ποιος να ξέρει άραγε.


Θυμάμαι με πόση αφοπλιστική ειλικρίνεια μου απάντησε ο γιατρός, όταν σε συνέντευξη που μου είχε δώσει το 2009, ζήτησα να μάθω γιατί και εκείνος δεν έκανε το 2000, μια πιο "δαπανηρή" προεκλογική καμπάνια, όπως ο αντίπαλος του, ώστε να έχει και εκείνος την υπεράσπιση ορισμένων παροικιακών ΜΜΕ.


" Γιάννη, εθελοντικά προσφέρθηκα να βοηθήσω, με την βεβαιότητα πως μετά από ακόμη μια διετία το χρέος της Κοινότητας θα είχε μηδενιστεί εντελώς. Το ότι θα αφιέρωνα τόσες ώρες από την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή για τα κοινά πιστεύω πως ήταν υπερ- αρκετό. Γιατί άραγε θα έπρεπε να πλήρωνα και χιλιάδες δολάρια σε κάποια ΜΜΕ για να επηρεάσουν τον κόσμο να με ψηφίσει; Όποιος πίστευε σ' εμένα και τις ικανότητες μου ας με ψήφιζε. Δεν ήθελα να εξαγοράσω ψήφους".


Μετά από δυο δεκαετίες λοιπόν διαπιστώνουμε


Ο γιατρός Καραντώνης παραμένει ένας ρομαντικός και αγνός εθελοντής, που τρέχει να σβήσει τις φωτιές που βάζουν άλλοι ως "αυτουργοί" και άλλοι ως "ηθικοί αυτουργοί".


Ο γιατρός σήμερα παραδέχεται πως έγιναν μεγάλα λάθη στο παρελθόν και πολύ αποχωρήσανε από την ενεργό δράση στην Κοινότητα.

Φυσικά το ότι δεν μας λέει συγκεκριμένα σε ποια χρονική στιγμή, έχει την σημασία του, μια και το παρελθόν αρχίζει από την προηγουμένη κιόλας ημέρα που ζούμε.


Ο γιατρός επίσης στη συνέντευξη του αυτή, επιβεβαιώνει πως οι δωρητές είναι 1250 και μάλιστα οι περισσότεροι απ' αυτούς ίσως και να μην είναι και τακτικά μέλη του οργανισμού. Χρήσιμο θα ήταν να μας ενημερώσει την επόμενη Παρασκευή και για το πόσα μέλη είναι εγγεγραμμένα σήμερα στην ΕΚΤ, αφού πολύ σύντομα όπως δείχνουν τα πράγματα, θα συγκληθεί γενική συνέλευση των μελών στην οποία θ' αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία των εκλογών.


Όμως ακόμη και αν οι 1250 δωρητές είναι και εγγεγραμμένα μέλη του οργανισμού, πάλι διαψεύδεται το ψευτοεπιχείρημα των "αστέρων" που τον περιτριγυρίζουν και τον έχουν τοποθετήσει ως ασπίδα μπροστά τους, πως η ΕΚΤ αντιπροσωπεύει 150.000 ομογενείς του Τορόντο, αφού είναι πλέον γνωστό πως ο αριθμός αυτός είναι τελείως εξωπραγματικός και πλασματικός.


Αλλά και στον πιο πιθανό αριθμό που είναι οι 57.000, να βάλουμε δίπλα τους 1250 δωρητές, βλέπουμε πως το ποσοστό του ελληνισμού της πόλης που υποστηρίζει τον οργανισμό για να ξεπεράσει την πιο δύσκολη στιγμή του, δεν είναι περισσότερο από το 2.5%.


Κλείνοντας, θα ήθελα με την ευκαιρία να επισημάνω, για όσους πιστεύουν πως η οποιαδήποτε κριτική, για τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη αλλά και την τελευταία δεκαετία, πρέπει να γίνει μετά το τέλος της ερανικής προσπάθειας, δηλαδή αφού έχει γίνει η γενική συνέλευση και αφού έχει εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο, πως μια "κατόπιν εορτής" κριτική όχι δεν θα ωφελούσε σε τίποτα και κανέναν, αλλά θα έμοιαζε περισσότερο με γρίνια.


Τα μέλη που θα προσέλθουν τόσο στην γενική συνέλευση όσο και στις εκλογές θα πρέπει να είναι σφαιρικά ενημερωμένα και όχι αποκλειστικά από τους "γνωστούς και μη εξαιρετέους" μονόπλευρα και αποπροσανατολιστικά.


Αυτός ο φόβος της κρίσης από τους άλλους, συνδέεται με την επιθυμία μας να είμαστε αρεστοί σε όλους, ανά πάσα στιγμή.


Οι άνθρωποι πάντα και κυρίως τα ΜΜΕ, θα κρίνουν τα δημόσια πρόσωπα μιας κοινωνίας με καλές, κακές, συμπαθητικές, αντιπαθητικές ή ενδιάμεσες εντυπώσεις και καθώς νέες πληροφορίες έρχονται συνέχεια στο φως, αυτό θ' αποτελεί μια συνεχή διαδικασία.


Όμως τελικά η κριτική δεν φοβίζει όσους έχουν την αλήθεια και το δίκαιο με το μέρος τους.







bottom of page