top of page

Το "ελληνικό γιαούρτι" που έγινε χρυσάφι σε τουρκικά χέρια.


H επιχείρηση ΤουρκοΑμερικανου η οποία παράγει και πουλάει βουνά από γιαούρτι, σήμερα έφτασε να αξίζει γύρω στα 20 δισεκατομμύρια.


Η επιτυχία του πανούργου επιχειρηματία είναι πως εφάρμοσε παραπλήσιο τέχνασμα με αυτό του "Δούρειου Ίππου", για να μπει μέσα στην παγκόσμια καταναλωτική αγορά και να την αλώσει. Βάφτισε λοιπόν το τουρκικό γιαούρτι ελληνικό και μάλιστα για να φαίνεται ακόμη ακόμη πιο ελληνικό τ' ονόμασε και Τσομπάνης. Απαξίωσε ακόμη και την μητρική του γλώσσα και απέφυγε το "Τσομπαν" (ο βοσκός στην τουρκική).

Ο ιδρυτής της Chobani Inc. Hamdi Ulukaya ποζάρει στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη

Αυτό το σύνδρομο κατωτερότητας που έχουν οι Τούρκοι γενικά και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε τι ελληνικό χρίζει ψυχιατρικής προσέγγισης.


Βέβαια εμείς σαν "τσομπάνηδες" περασμένων αιώνων, όπως αδιαφορήσαμε για δεκαετίες ολόκληρες και επιτρέπαμε αδιαμαρτύρητα στον κάθε "μαου μαου" να βγάζει λευκό τυρί και να το βαφτίζει "φέτα", κάπως έτσι υποθέτω πως θα συμβαίνει και με άλλα ελληνικά προϊόντα πρώτης γραμμής.


Από την άλλη μπορεί να πει κανείς πως είναι και μια έμμεση διαφήμιση του ελληνικού γιαουρτιού που οφείλετε στο επιτυχημένο μάρκετινγκ που έγινε από ένα Τούρκο επιχειρηματία "φιλέλληνα".


Ας το δούμε από την θετική του πλευρά για να αισθανθούμε καλύτερα.




bottom of page