top of page

Τους πουλάμε και μας αγοράζουν


Αυτό το ενημερωτικό έντυπο τυχαία έπεσε στα χέρια μου προχτές. Αμέσως ήρθε, στο μυαλό μου η πρώτη ανακοίνωση του “δίδυμου των κοντών” και των περί αυτών αστέρων που μας ενημέρωνε, χωρίς ίχνος ντροπής, πως ήταν στα σχέδια τους να ξεπουλήσουν, μετά όλη την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία που εξαφάνισαν και μια ή δύο εκκλησίες από τις τέσσερις, με σκοπό να εξαλειφθεί το υπέρογκο χρέος του οργανισμού προς την τράπεζα.

Οι φανερές αντιδράσεις ορισμένων από εμάς, αν δεν ήταν τόσο έντονες, θα είχαν προβεί στην ιεροσυλία αυτή εδώ και μήνες.


Γι' αυτούς προείχε να φύγουν από την εξουσία και το ταμείο να μην έχει αρνητικό πρόσημο. Θα ήταν αυτό που θα πρόβαλαν ως μεγάλη επιτυχία τους, φυσικά στους αδαείς και στους αδιάφορους ομογενείς, με σκοπό ν' αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις τεράστιες ευθύνες τους, όσον αφορά στην κατάντια του οργανισμού.


Εκ των γεγονότων φάνηκε πως οι εκκλησίες γι αυτούς δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν όγκο ζωγραφισμένου τσιμέντου, πάνω σ ένα οικόπεδο της Καναδικής γης.

Όμως για όλον τον άλλο ελληνισμό, ακόμη και για όσους δεν είναι τόσο πολύ θρησκευόμενοι, μια εκκλησιά αποτελεί θρησκευτικό, πολιτιστικό μνημείο ανεκτίμητης αξίας, που όσο περνούν τα χρόνια όλο και θα γίνεται πιο ανεκτίμητη.


Φανταστείτε οι εκκλησίες που θα ήθελαν να τις "ρευστοποιήσουν", να υπάρχουν συντηρημένες μετά από πέντε ή δέκα γενεές, τι ανεκτίμητα κέντρα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας θα είναι και πόσο θαυμασμό θα προκαλούν σε οποιοδήποτε Καναδό επισκέπτη.


Σε άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΑΔΑ (13 Απριλίου 2021) είχα γράψει ... "Περισσότερες πιθανότητες από τις προηγούμενες περιπτώσεις θα έδινα στο να εμφανιστεί κάποιος Ιμάμης και να κάνει μια αξιοπρεπή προσφορά. Γι’ αυτούς είναι πιο απλά τα πράγματα. Δυο χέρια πράσινη μπογιά για να καλύψουν τις αγιογραφίες και το τζαμί θα είναι σχεδόν έτοιμο. Εδώ ολόκληρη Αγιά Σοφία κατάφεραν να μετατρέψουν σε χώρο λατρείας τους. Θεωρητικά εδώ οι πιθανότητες μπορεί να αγγίζουν το 25% και ίσως και παραπάνω, όμως και οι πιθανότητες να εξαφανιστούν από προσώπου γης όσα μέλη της ΕΚΤ θα υπερψήφιζαν μια τέτοια πρόταση, θα μπορούσε να αγγίξει και το 99%.".

Βλέπουμε λοιπόν και με ντοκουμέντα πλέον, πως οι Μουσουλμάνοι επιμένουν να αγοράσουν μια χριστιανική εκκλησία, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε άλλο κτίριο από τα χιλιάδες που είναι προς πώληση. Τον λόγο μπορεί εύκολα να τον καταλάβει ο κάθε ομογενής, εκτός του ακτύπητου "διδύμου".


Από την άλλη, οι δικοί μας οι φαρισαίοι και "μεταπωλητές μυστηρίων", από ότι φάνηκε θα προτιμούσαν να πουλήσουν ελληνορθόδοξους ναούς, ακόμη και σε αλλόθρησκους, από το να περιέλθουν στην Αρχιεπισκοπή Καναδά, μόνο και μόνο για να διασωθούν και μάλιστα με το αζημίωτο.


Θα τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου προέδρου γιατρού Λεωνίδα Πολυμενάκου και των άλλων εθελοντών και δωρητών που έφυγαν απ' αυτή την ζωή και πίστεψαν πως θα ήταν σε καλά χέρια, οι εκκλησίες που έχτισαν, μετά από ερανικές προσπάθειες που έγιναν με όραμα το μεγάλωμα και την πρόοδο του οργανισμού και υποστηρίχθηκαν από χιλιάδες ομογενείς, ακόμη και μη μέλη του.


Τα τελευταία χρόνια οι έρανοι γίνονται για να μετριαστεί η πτώση, να αποφευχθεί η συντριβή και να φύγουν ως "λευκές περιστερές" οι σημερινοί διοικούντες, όπως ακριβώς έφυγαν και οι προηγούμενοι.


Με άλλα λόγια ο κόσμος πληρώνει πολύ ακριβά τα λάθη, τις εμμονές , τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες των τελευταίων "ηγετών" της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και δεν πηγαίνει ούτε ένα δολάριο για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο θα ξεφύγει τόσο από το στυγνό μάνατζμεντ του οικονομολόγου όσο και την αδιέξοδη βεντέτα του σύντεκνου.

bottom of page